Segons l’últim informe de l’Observatori de la Seguretat de la Informació de l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (INTECO)  sobre xarxes sense fils, el 15,3% de les llars no sap si la seva contrasenya és segura i el 14% sospita que la seva xarxa ha patit alguna intrusió.

Connectar-se a Internet a través de xarxes Wi-Fi és cada vegada més habitual a Espanya. Tant que vuit de cada deu internautes ja naveguen per la xarxa mitjançant punts d’accés sense fil, enfront del 20% restant que prefereix la clàssica connexió via cable.

Però la popularització de la tecnologia sense cables porta aparellats seriosos maldecaps tal com es pot veure en les dades de l’última onada de  estudi del “Estudi sobre la seguretat de les xarxes sense fils (wifi) a les llars espanyoles” realitzat per INTECO.

Així, si bé els usuaris han començat a adoptar sistemes de xifrat WPA i WPA2 (30,4%) en detriment de protocols menys segurs com WEP (20,2%), gairebé la sisena part de les llars espanyoles declara no tenir o desconèixer si tenen la seva connexió Wi-Fi protegida de forma segura, i la setena part sospita que la seva xarxa ha patit alguna intrusió en els últims mesos.

L’informe també revela que un 11,9% dels internautes ‘roba’ el Wi-Fi d’altres usuaris, tant amics com veïns, per gaudir d’Internet. Tot i això, la immensa majoria (74,1%) es connecta a través del seu propi router i habitualment també se solen usar xarxes d’ajuntaments o cafeteries per tenir connexió en més d’un 25% dels casos.

D’altra banda, la possibilitat d’interceptar el tràfic de les xarxes sense fils alienes, tant públiques com privades, és major que per a les xarxes pròpies. De fet, un 44,8% de les persones que aprofiten les infraestructures de tercers ho fan en qualsevol moment i en qualsevol lloc, fins i tot per realitzar operacions econòmiques o intercanvi de dades personals, i sense preocupar-se que la xarxa estigui protegida.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live