BristolA partir d’aquest estiu la ciutat britànica de Bristol es convertirà en la primera ciutat ‘juganera’, una mena de ciutat intel•ligent però amb la qual els passejants poden interactuar de forma divertida, no només útil i pràctica.

Fins ara les ciutats intel·ligents es limitaven a posar a disposició dels ciutadans usos més pragmàtics com ara punts de recàrrega de mòbils i tablets, Wi-Fi o pantalles d’informació general. Una cosa útil però, sense més, avorrit.

Segons diuen els seus responsables, a més d’oferir serveis, informació i ajudar a la gent, les ciutats juganeres permeten explorar l’entorn, la cultura i els misteris de la ciutat fent més fàcil la integració de les persones amb l’entorn urbà.

L’ajuntament va fer un concurs que va ser guanyat per un curiós projecte anomenat Hello Lamp Post! -Que podríem traduir com ‘Hola fanal!’ una mena de gran joc en el que participen a més dels propis vianants els objectes quotidians que ens envolten: les bústies, les parades d’autobús i les papereres que hi ha al carrer, entre d’altres.

La idea és convertir tots aquests objectes en entitats amb vida pròpia, fer-los més ‘visibles’ mitjançant tècniques conegudes com a realitat augmentada per ampliar la informació que ofereixen convertir-los en part d’un joc. Per tal d’aconseguir-ho, els objectes  del carrer tindran un codi numèric visible i senzill: sis dígits per les bústies, dos per als pilons, set per als bancs dels parcs o catorze per les clavegueres. Per interactuar-hi només caldrà enviar un missatge SMS amb el format ‘Hola + Número de l’objecte + Codi’ i esperar la resposta.

Com interactua un fanal? Què ens explica? I una font pública? A la idea proposada s’inclouen missatges en què aquests objectes actuen com veritables personatges: de vegades saluden amablement, de vegades es queixen per haver d’aguantar al carrer sota la pluja … Per donar-li una mica més misteri alguns fins i tot poden ‘desvetllar secrets’ en un breu missatge de text.

Els dissenyadors estan encara pensant en algunes altres idees per completar la instal•lació perquè a més d’entretenir serveixi alhora per ‘descobrir la vida oculta de la ciutat’ a tothom qui vulgui ‘parlar amb ella’.

Via RTVE

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live