WikiviajesLa fundació Wikimedia, creadora de la Wikipèdia ha anunciat el llançament oficial d’un projecte que portava ja alguns mesos en proves: Wikiviajes (Wikivoyages en anglès), unes guies per a viatgers amb la mateixa filosofia col·laborativa que la wikipèdia.

Wikiviajes funciona sota la mateixa plataforma tecnològica que la wikipèdia però és un projecte a menor escala, enfocat a les guies de viatges com a contingut. Existeix des de fa més de cinc anys experimentalment en versions en alemany i italià gràcies a organitzacions sense ànim de lucre que van crear i van mantenir els seus continguts.
L’aspecte de Wikiviajes és tan familiar com el de la pròpia Wikipedia, si bé els continguts estan més estructurats, utilitzen imatges de forma més profusa i estan escrits amb un ànim que pensa més en el lleure que a la serietat. La versió en espanyol ha arrencat amb uns mil articles.

El caràcter caòtic i desorganitzat dels projectes d’aquest tipus fa que encara moltes pàgines de contingut estan faltes de material, els llocs i destins més populars solen ser els que primer es completen, així com aquells que ja compten amb descripcions completes en altres parts de l’enciclopèdia lliure. A més d’una descripció, les dades bàsiques sobre qualsevol lloc solen ser el com arribar, com moure’s per allà, els esdeveniments específics, els llocs per menjar, divertir-se, dormir i nocions sobre seguretat, salut i com comunicar-se (telèfon, Internet). Tot el que necessita un viatger per arribar preparat i tornar havent viscut una bona experiència.

Igual que en altres wikis similars, en Wikiviajes qualsevol pot editar el contingut de les pàgines per millorar-les. La pròpia comunitat decideix si els canvis són acceptables i es mantenen o si es torna a una versió anterior. Hi ha ‘bibliotecaris’ i usuaris amb experiència (i permisos) capaços de tornar les pàgines al seu aspecte anterior amb un clic, bloquejar o moderar les discussions, com en el cas de la Wikipèdia.

La capacitat d’autocorrecció dels wikis és fonamental en llocs com Wikiviajes o Wikipèdia. Les bases del projecte, per exemple, impliquen no utilitzar-lo com lloc publicitari o d’autopromoció. En el cas de les destinacions, serà temptador per a hotels, restaurants i tot tipus d’empreses i marques promocionar-se de forma destacada, però és una cosa completament prohibida. Segurament després de la seva aparició aquestes mencions seran esborrades sense més contemplacions.

Els continguts d’Wikiviajes busquen que la gent pugui entendre millor com són altres països abans de conèixer-los, per tal d’apropar a les diferents nacions i millorar l’educació que tenim sobre els llocs i habitants del nostre planeta. A més, gràcies a la llicència lliure dels continguts, aquests poden ser redistribuïts amb només esmentar la font original, sense haver de pagar res a ningú.

Vía RTVE

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live