Evolució de la grip a Espanya a InternetCientífics de la Universitat de Zaragoza i del centre europeu Epiwork han posat en marxa GripeNet.es, una web per monitoritzar en temps real el desenvolupament i la incidència de la grip a Espanya per la que demanen la col·laboració dels internautes.

La participació és totalment voluntària, tant sols s’ha d’omplir un formulari amb dades personals. Al tractar-se d’informació personal sobre la salut, totes les dades es tracten confidencialment i no són publiques. En el formulari es demanen com ara l’edat, amb quantes persones es conviu a casa, si es fa servir el transport públic, si el subjecte s’ha vacunat contra la grip o si pateix algun tipus de malaltia crònica. També pregunta sobre les raons personals per vacunar (o no fer-ho), els símptomes que es pateixen o si s’ha faltat a la feina o l’escola.

Aquestes dades s’hauran d’actualitzar a través d’un formulari setmanal de símptomes, que arriba per correu electrònic. Si no s’està malalt, n’hi haurà prou amb indicar-ho, si hi ha molèsties es poden explicar: per exemple, si confirma una grip o si simplement es tracta d’un simple refredat, tos o altres detalls. El web no ofereix diagnòstics ni res semblant, simplement recopila les dades aportades pels voluntaris segons la seva percepció subjectiva sobre el seu estat de salut o bé segons les instruccions que hagin rebut del seu metge.

Amb les dades recopilades els investigadors poden analitzar la informació massivament: compten amb diversos perfils demogràfics, la demarcació dels subjectes per codis postals, la quantitat de gent malalta i amb quanta gent es relacionen a la llar o el treball.

La informació analitzada té diverses facetes: d’una banda hi ha les dades en si, que poden comparar-se de any en any o a nivell europeu amb projectes similars que es desenvolupen a Portugal, Regne Unit, França i Itàlia. De l’altra, també es poden crear models computacionals sobre el desenvolupament d’aquest tipus de malalties segons la seva capacitat de contagi i el perfil de la població i avaluar-los en temps real.

D’altra banda, aquest web te a més l’objectiu de popularitzar el coneixement de les malalties entre la població general, i involucrar directament en la investigació científica.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live