Científics britànics i nord-americans han creat el primer arbre de la vida digital, una pàgina web en la qual es poden consultar les relacions entre milers d’espècies animals i remuntar-se fins als avantpassats comuns comuns dels quals provenen.

‘ OneZoom’ l’Arbre de la vida digital per conèixer l’origen de les espèciesEl projecte, anomenat ‘OneZoom’pretén agrupar totes les espècies vives de les que es té coneixement, un objectiu per al qual caldrà esperar encara uns quants anys. De moment ja s’ha aconseguit reunir fins a 5.200 espècies i en un futur s’espera completar aquest mapa digital amb totes les altres, així com amb fotografies dels éssers vius o dels seus fòssils.

Des que Darwin publiqués el 1859 la seva teoria de l’evolució en L’origen de les espècies, els biòlegs han treballat en l’elaboració de mapes arboris que permetessin relacionar totes les espècies, però el gran volum d’informació disponible dificultava el disseny d’aquests esquemes sobre el paper. Ara, les noves tecnologies han permès fer aquest mapa interactiu que facilitarà l’estudi de l’evolució de la vida i permetrà observar amb més detall les ramificacions de les espècies des que el primer organisme viu va aparèixer sobre la Terra.

La tecnologia utilitzada pels mapes digitals, que permeten apropar-se i allunyar-se sobre un punt determinat, va inspirar als experts per elaborar aquest arbre de la vida interactiu, la interfície emula la de Google Earth.

“OneZoom” està dissenyat en forma d’arbre frondós, amb un tronc robust que representa les primeres etapes de la vida a la Terra, que es va ramificant a mesura que les espècies es diversifiquen i que compta amb un gran nombre de fulles amb la informació pròpia de cada ésser viu.

En fer zoom sobre un animal, planta o organisme, es despleguen dades com el temps que ha passat des de la seva aparició, el risc d’extinció que pateix, el nombre d’exemplars que queden o una llista d’enllaços a pàgines d’Internet amb més informació.

Via 20minutos

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live