Portal Obert de la UELa Unió Europea ha posat en funcionament un ‘Portal de datos abiertos’ (de moment en fase beta) amb  informació sobre les institucions de la Unió i les seves diferents agències i departaments. El portal segueix la filosofia de les dades obertes que aposten per la transparència, la innovació i l’anomenat ‘govern obert’.

Amb aquest nou portal es pretén que els seus usuaris puguin accedir a informació publicant totes les dades en format digital de forma que estiguin accessibles a Internet, en formats oberts que no requereixin utilitzar programari de pagament o disponible només per a certes plataformes tecnològiques.

Al portal de la Unió Europea hi ha actualment 5.855 bases de dades a les quals es pot accedir lliurement: provenen de diferents agències (com la de salut, medi ambient o publicacions) encara que principalment l’origen és Eurostat, l’oficina europea d’estadística. Les dades van des de l’agricultura a les balances de pagament, les estadístiques mediambientals o sobre serveis.

En general les dades estan organitzats en fitxers de formats estàndard TSV (text amb tabuladors), DFT (dissenys CAD), XML i similars. D’aquesta manera qualsevol pot importar en programari que funcioni sobre qualsevol sistema operatiu.

El portal es completa amb una aplicació anomenada CubeViz que és bàsicament un visualitzador de dades estadístiques en què es pot bolcar tota la informació rebuda. Aquest desenvolupament és programari lliure que qualsevol pot descarregar al seu equip per gestionar les dades si prefereix fer-ho amb un programari ja preparat per a això.

La idea de la iniciativa del portal de dades obertes de la Unió Europea no només és facilitar la informació tal qual, sinó fomentar que els experts i desenvolupadors puguin crear amb ells projectes innovadors i interessants a partir de totes aquestes dades.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live