Google DriveAmb el llançament de Google Drive, el ‘disc dur virtual’ del gegant d’Internet, torna a posar-se de manifest els possibles riscos legals d’emmagatzemar arxius a Internet, en l’anomenat ‘núvol’.

En tots els serveis d’emmagatzematge en xarxa, com Google Drive, Dropbox o Skydrive, de Microsoft, l’usuari manté els drets sobre el seu material excepte en algunes ocasions, que cedeix drets d’ús, modificació, reproducció i distribució del material sobretot per ‘garantir ‘el funcionament del servei.

Aquesta cessió de drets es produeix amb l’acceptació de les condicions d’ús dels serveis, cosa que passa amb el sol fet de donar-se d’alta en els mateixos. A Espanya, la Llei de Propietat Intel•lectual estableix que per cedir drets caldria un consentiment per escrit, el problema rau en que poca gent es llegeix  les condicions i la seva acceptació es fa mitjançant un simple clic.

Així, Google Drive s’acull a les condicions generals de Google, bastant generoses a l’hora de delimitar la llicència que l’usuari concedeix al gegant de la Xarxa sobre el seu propi material (vídeos, fotos, textos). Quant pugem contingut als servidors de Google li concedim a la companyia ‘una llicència mundial per utilitzar, allotjar, emmagatzemar, reproduir, modificar, crear obres derivades (…), comunicar, publicar, executar o mostrar públicament i distribuir aquest contingut ‘. Segons la companyia ‘es farà servir els drets que li confereix aquesta llicència únicament amb la finalitat de proporcionar, promocionar i millorar els Serveis i de desenvolupar serveis nous’. Aquesta condició es pot considerar gairebé com un contracte d’edició encobert en forma de termes d’ús, cosa que va en contra de la legislació espanyola de consum i per tant s’hauria de prendre aquestes clàusules com no posades.

Dropbox, un altre servei l’emmagatzematge ‘al núvol’  és potser més específic a l’hora de subratllar que un té tots els drets sobre el que puja als seus servidors. En les seves condicions d’us remarca que no tenen cap dret sobre el que nosaltres pugem ni cap propietat intel•lectual, amb excepció dels drets limitats que són necessaris per administrar els serveis.

Per la seva banda, Skydrive de Microsoft també respecta els drets d’autor del material que els particulars pugen al ‘núvol’, amb similars excepcions i s’atorga el dret de modificar, adaptar, reproduir, distribuir i mostrar contingut publicat al servei exclusivament fins al límit necessari per prestar el servei.

Box té unes condicions d’ús similars en la que l’usuari manté tots els drets de propietat sobre qualsevol contingut  que proporcioni.

Altres serveis d’emmagatzematge remot de dades, com Rapidshare o Minus ni tan sols recullen en les seves condicions d’ús apartat algun sobre els drets de propietat dels continguts, el que s’entén com que el propietari els conserva tots i no està obligat a cedir cap per defecte .

En qualsevol cas, el més recomanable per estalviar-nos problemes si tenim penjada informació sensible en aquests serveis és la realització de còpies de seguretat fora de la Xarxa.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live