L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la corporació Ficosa han desenvolupat una aplicació per a smartphones anomenada ‘Somnoalert’ capaç de detectar quan un conductor comença a experimentar somnolència.

L’aplicació fa servir els sensors inercials que porta incorporats el telèfon i les dades de GPS que proporciona per detectar els moviments característics de conductors cansats o amb somnolència, com la desviació al carril o correccions brusques de volant. Un cop identifica fatiga al conductor, el smartphone mostra diverses alarmes sonores i visuals per alertar-lo.

SomnoalertL’aplicació té dues versions,  el Somnoalert + Sensor, que fa una estimació objectiva de la somnolència analitzant la respiració del conductor a través d’un emissor que el conductor es col·loca amb una banda ergonòmica al voltant del pit i que envia el senyal respiratòria al smartphone, per ser analitzada en temps real.

A mesura que el conductor es va fatigant, el senyal respiratòria va canviant i el dispositiu mostra en pantalla els estats derivats d’aquests canvis amb colors de pantalla diferents i alertes de acústiques.

Aquesta aplicació també està dirigida al control de flotes, com la de transport de mercaderies de llarga distància, per exemple, tot i que podria aplicar-se a flotes d’autocars o de vigilància. Compta amb l’opció d’enviar les dades a un servidor de manera que una conjunt de diversos vehicles pugui ser gestionat en línia.

En la segona versió del Somnoalert, requereix que el smartphone es col·loqui en un suport semblant al de dispositiu de GPS, detecta els moviments del vehicle derivats de la conducció. Si la persona al volant fa un moviment brusc, com el que es donaria en quedar mig adormit, l’aplicació emet un senyal acústic i una visualització en vermell.

En aquest cas l’app distingeix els ‘cops de volant’ de les microcorreciones per mantenir-se dins del carril. De moment, ambdues versions de l’aplicació es troven en fase de prototip i només funcionen per iOS, encara que un cop estiguin a punt tindran també una versió per Android.

Via RTVE

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live