Ulleres Investigadors de la Universitat Carlos III de Madrid han desenvolupat unes ulleres de realitat augmentada per ajudar a persones amb discapacitat visual moderada a moure’s pel seu entorn.

Amb aquestes ulleres permeten detectar tot el que es mogui en el entorn de la persona, encara que pateixi una pèrdua de visió notable. El prototip final s’ha desenvolupat sobre el suport d’un dispositiu HMD (Head Mounted Display), un casc de realitat virtual que integra dues càmeres i que està acoblat a un petit ordinador que processa totes les imatges que li arriben. Això obliga l’usuari a portar l’equip en una motxilla, però es treballa per a que el dispositiu utilitzi un ordinador més petit, o fins i tot podria anar integrat en les pròpies ulleres.

El sistema determina la distància i els contorns dels objectes i l’hi comunica a l’usuari en temps real mitjançant dos micropantalles, ressaltant la silueta dels elements de l’escena i variant el color en funció de la distància.

L’aplicació s’ha realitzat segons el marc del Projecte d’Ajudes Tècniques integrades per Discapacitats visuals, Transportables i Accessibles (ATIDivisTA), en la convocatòria d’ajuts per a la consolidació de grups de recerca amb joves investigadors de la Comunitat de Madrid.

D’altra banda també s’està treballant en el desenvolupament d’una altra futura solució tecnològica: una lupa virtual que permet a l’usuari facilitar la lectura i evitar perdre la referència textual.

Aquest sistema podria resultar de gran utilitat a persones amb alguna malaltia que afecti la visió central clara, la necessària per activitats en què cal veure directament cap endavant com la lectura, la costura i el conduir.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live