Smart City ExpoL’alcalde de Viladecans Carles Ruiz participarà com a ponent en una de les taules rodones del congrés sobre ciutats intel•ligents que se celebrarà a Barcelona del 29 de novembre al 2 de desembre. L’alcalde participarà a la taula rodona ‘City Case’ que tindrà lloc el dijous 1 de desembre, a les 12 hores, juntament amb els municipis de Màlaga, Cardiff (Gran Bretanya) i Yokohama (Japó).

Carles Ruiz explicarà l’estratègia que està dissenyant el municipi per posar en marxa solucions intel•ligents basades en la fibra òptica i en una xarxa sense fils d’antenes Wi-Fi-Mesh, infraestructura tecnològica que cobreix ara un 18% de la població i que seguirà creixent fins arribar al 70% al 2015. Amb aquests projectes tecnològics s’està teixint una xarxa de connectivitat de banda ampla per tota la ciutat que donarà servei als futurs projectes ‘smart city’. W!LADECANS, base tecnològica

La fibra òptica i la xarxa sense fils són dos dels projectes que inclou W!LADECANS, la identitat digital que la ciutat va estrenar el 2010. Amb el primer, conegut com W!CABLE, es va posar en marxa una prova pilot de fibra òptica en més de 2.500 llars, que representa el 10% de la població, una xifra que arribarà fins al 50% al 2015, cinc anys abans que el que estableix l’Agenda Digital per a Europa. Aquesta infraestructura també arribarà a totes les àrees econòmiques, als centres educatius de la ciutat i als 69 equipaments públics.

Amb la xarxa sense fils d’antenes Wi-Fi-Mesh, l’Ajuntament va posar en marxa dos projectes més: W!FI, que dóna accés a Internet gratuït en 5 equipaments municipals, 3 parcs i a la platja, i W!HOME, que ofereix banda ampla bàsica (1Mbps) a preus assequibles (12 euros/mes) a 2.500 llars al barri de la Montserratina, una de les zones amb menys connectivitat del municipi. Aquesta xarxa sense fils cobreix actualment una zona de influència de 45 ha en zona urbana (5.300 llars) i està previst que, el 2015, arribi fins a les 267 ha, que representen el 45% de la població.

Mobiliari urbà d’última generació

Amb l’extensió de la fibra òptica i la xarxa Wi-Fi-Mesh, Viladecans disposarà d’una important zona de cobertura per posar en marxa projectes ‘smart city’ de gran abast. Amb aquest objectiu, la ciutat ha començat a instal·lar alguns elements del mobiliari urbà d’última generació, preparats per ser gestionats mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació.

A la zona centre, hi ha tres carrers amb fanals connectats a la xarxa informàtica, mentre que, en tres interseccions de la ciutat, s’han instal·lat diferents semàfors que també es poden gestionar amb les TIC. De forma paral•lela, també s’està construint un Centre de Gestió i Control de la Mobilitat en el primer ecoaparcament per a vehicles elèctrics que tindrà la ciutat.

Formació digital per a tothom

A banda de preparar-se tecnològicament, l’estratègia ‘smart city’ de Viladecans també passa per formar la seva ciutadania perquè tothom pugui aprofitar les oportunitats que oferiran les solucions intel•ligents. Amb aquest objectiu, s’han engegat dos projectes de formació digital sota la identitat digital W!LADECANS.

Un d’ells és W!ESCOLA, amb el qual s’han instal·lat 160 pissarres digitals interactives a totes les aules dels centres públics de primària, a 5è i 6è de les escoles concertades i al Centre de Formació d’Adults. L’altre és AWI.NET, cursos d’alfabetització digital per a gent gran impartits pels seus propis néts, ja que, avui dia, els joves de la ciutat són els millors experts en tecnologia i Internet i, a més, és la millor manera perquè avis i àvies perdin la por a la xarxa.

De forma paral·lela, la Fundació Ciutat de Viladecans, creada el 1997 per promoure l’ús de les TIC entre la ciutadania, també realitza anualment activitats, cursos i tallers de formació digital adreçats a totes les edats. L’entitat va formar més de 1.000 persones al llarg de l’any 2010.

+ info: www.smartcityexpo.com

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live