Encuesta bulos Asociación Internautas EspañolesUn estudi de l’Associació d’Internautes revela que el 35 %  dels internautes ha rebut més de 15 cadenes de correus electrònics amb rumors durant el darrer any. Aquestes dades confirmen que el correu electrònic és l’arma fonamental per transmetre aquest tipus d’informacions alarmistes per sobre de les xarxes socials.

L’estudi s’ha fet sobre una mostra de més de 2000 usuaris enquestats durant el mes de juliol. Els temes més recurrents d’aquest tipus de correus electrònics tracten qüestions d’interès social com ara la salut i l’alimentació (32,5 %), la tecnologia (13%), o l’economia (11%).

Entre les dades obtingudes destaca que el 75% dels usuaris ja rebut algun cop una oferta de treball falsa en el seu correu electrònic. Un altra dels correus que circula és el referent a premis falsos a loteries, un 62 % confessa haver rebut un missatge d’aquest tipus i inclús alguns han arribat a canviar les claus dels seus comptes bancaris tal com demanaven en el missatge.

En xifres, un 6 % d’internautes afirmen haver patit una estafa a Internet, extrapolant aquestes dades podríem parlar de que entre 300.000 a 500.000 de ciutadans espanyols han estat víctimes d’aquest tipus de frau.

Entre les estafes més comunes, conegudes com a ‘Pishing’  destaca l’enviament de falses multes suposadament trameses per la policia, que reclamen als internautes el pagament de 100 € per haver realitzat descàrregues il·legals.

Des de l’Associació d’Internautes es recomana als usuaris extremar les precaucions i utilitzar el sentit comú per evitar se víctimes d’aquest tipus de delicte. Cal tenir instal·lat un antivirus en el nostre ordinador,  evitar clicar sobre enllaços i pàgines de dubtosa procedència, no reenviar cadenes de rumors i contrastar les informacions que ens arriben.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live