Internet d'alta velocitat a ViladecansLes companyies de telecomunicacions Orange i Adamo mantindran les tarifes que ofereixen al clients de la xarxa de fibra òptica de Viladecans. Així ho van assegurar Ignacio Carro, director de fibra òptica de l’operadora de telecomunicacions Orange, i Fredrik Gillström, director executiu d’Adamo Telecom Iberia, S.A. Ambdues companyies assumiran l’augment del 14% del lloguer de la xarxa municipal de fibra òptica que paguen a l’empresa municipal Vigip. Aquest augment és el resultat de l’aplicació d’una resolució de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) del març d’enguany.

Aquest petit augment de quota ha estat la principal condició que ha posat la CMT per autoritzar la xarxa W!CABLE de Viladecans. La resolució dóna el vistiplau al ‘model Viladecans’, un tipus de gestió d’aquest servei pioner a Espanya en zona urbana: una administració, a través d’una empresa pública, es constitueix com a operador neutre de fibra òptica. L’empresa, en aquest cas Vigip (Viladecans Gestió d’Infraestructures i Projectes), lloga l’ús de la xarxa als operadors de telecomunicacions que ho demanin.

Això suposa una simplificació: hi ha una sola xarxa, utilitzada pels operadors que vulguin.

El resultat ha estat el funcionament a ple rendiment d’una xarxa de banda ampla ultra ràpida (100 Mb de pujada i altres tants de baixada), utilitzada per dues companyies, i que ja estan gaudint 650 llars de Viladecans, de les 2.500 que poden tenir-hi accés. Són els tres primers barris on s’ha desenvolupat aquest projecte pilot i suposen el 10% dels domicilis de la ciutat.

Aquesta acceptació del projecte pilot (un 25% del mercat potencial) ha superat les expectatives més optimistes tant de l’Ajuntament com de les empreses operadores. L’Ajuntament ja treballa per seguir desenvolupant el projecte, amb l’objectiu d’arribar al 50% de la població al 2015, avançant en cinc anys el que recomana l’Agenda Digital per a Europa.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live