Telèfon mòbilEl ple de l’Eurocambra ha aprovat aquest dijous la nova norma de la UE que obligarà a rebaixar fins a un 90 per cent les tarifes que poden cobrar les companyies telefòniques als seus clients per l’ús d’Internet mòbil a l’estranger.

El reglament permetrà estalviar almenys 200 euros a una família que passi les seves vacances a l’estranger i més de 1.000 euros a l’any als empresaris que viatgin per la UE, segons els càlculs de la Comissió Europea.

A partir de juliol de 2012, el preu màxim autoritzat per llei per l’ús d’Internet mòbil a l’estranger serà de 70 cèntims per mega, que es reduirà a 45 cèntims el juliol de 2013 i a 20 cèntims el juliol de 2014.

Els nous preus màxims es fixen després de constatar que, malgrat les múltiples advertències de Brussel•les, els operadors no han repercutit als seus clients les baixades dels preus majoristes. I les tarifes per la transmissió sense fils de dades a l’estranger segueixen sent molt més altes que a nivell nacional.

Però a més d’imposar nous límits de preus, la norma obliga les companyies telefòniques a vendre serveis a l’engròs de ‘roaming’, tant els de dades com les de veu o els SMS, als operadors virtuals, perquè aquests al seu torn puguin oferir als seus clients.

Finalment, els usuaris de mòbils tindran dret a comprar, des l’1 de març de 2014, serveis d’itinerància de forma separada a un operador diferent del que tenen contractat, sense haver de canviar de número, amb l’objectiu que puguin accedir a contractes més barats. L’objectiu d’ambdues mesures és introduir més competència en el mercat amb l’esperança de forçar així noves baixades de preu.

La UE ha aprovat també prorrogar tres anys els límits ja vigents per a les tarifes minoristes de trucades i missatges de text a l’estranger, que en principi expiraven el 30 de juny de 2012.

El preu màxim autoritzat per a les trucades de mòbil baixarà per llei dels 35 cèntims actuals a 29 cèntims l’1 de juliol de 2012, 24 cèntims al juliol de 2013 i 19 cèntims el juliol de 2014. Per la seva banda, els missatges s’abaratiran de 11 cèntims en l’actualitat a 9 cèntims des del 1 de juliol de 2012, 8 cèntims el 2013 i 6 cèntims el 2014.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live