SMSEls SMS compleixn 20 anys, una tecnologia que s’ha mantingut intacta durant aquest temps i que s’ha convertit, amb el pas dels anys, en una manera de comunicació imprescindible.

El primer SMS va ser enviat el 1992 per l’enginyer britànic Neil Papworth, qui va escriure des del seu ordinador al seu company Richard Jarvis ‘Happy Christmas’, i aquest el va rebre en un Orbitel 901. Un any després, el 1993, Nokia va llançar al mercat el primer mòbil que permetia l’intercanvi de missatges SMS entre usuaris, un Nokia 2110, que va marcar l’inici dels SMS de manera comercial.

Des del seu llançament al públic general, els SMS han aconseguit milions de fans a tot el món. Segons Sybase 365, l’SMS és el servei més utilitzat de dades mòbils, usat per un 74 per cent dels usuaris de telèfons mòbils de tot el món, amb 3.700 milions d’usuaris actius.  Una dada curiosa és que 193.000 missatges caben en un segon.

Segons la companyia, durant 2011 es van enviar més de 7 bilions de missatges. Per posar aquestes dades en perspectiva, això suposa que cada segon s’envien 193.000 SMS a tot el món. Els SMS han permès expressar tot tipus de sentiments en només 160 caràcters. De fet, l’SMS és el mitjà de comunicació preferit a l’hora de felicitar les festes de Cap d’Any i Any Nou, dates clau en què s’incrementa el trànsit de missatges entre un 80 i un 96 per cent. Altres dels dies preferits per enviar missatges és Sant Valentí (el 14 de febrer s’incrementa un 30 per cent el trànsit de missatges a causa de l’allau de missatges romàntics entre els enamorats).

Una dada curiosa dels SMS té a veure amb la seva longitud, que no pot excedir de 160 caràcters. Friedhelm Hillebrand, encarregat del desenvolupament dels estàndards no relatius a la veu de GSM, és l’home que va inventar la màgica xifra el 1985. Els límits d’ample de banda de la tecnologia mòbil sense fils de l’època, van fer que es limités els SMS als caràcters que normalment se solen escriure en una postal. De fet, l’estàndard permet 140 bytes de ‘user data’. Per aprofitar-los millor, s’usa una codificació de 7 bits per caràcter, el que fa que la longitud màxima sigui 160.

En la història de l’SMS destaca la iniciativa de maig de 2011, en la qual un grup de 677 alumnes nord-americans de Utah, als Estats Units, es van posar d’acord per enviar al mateix temps el mateix SMS, com a part d’una campanya de conscienciació sobre els perills d’enviar SMS mentre es condueix. Un exemple més del poder de comunicació d’un SMS.

Amb el naixement dels SMS, l’any 1995, es va crear un estàndard per posar els caràcters en el teclat anomenat ISO / IEC 9995 – 8.

Els 20 anys de SMS també han donat per a la creació de rècords mundials. Per exemple, destaca el de l’SMS més veloç. El passat 13 de novembre de 2010, el noruec Frode Ness va entrar al Guinness dels Rècords de velocitat escrivint missatges SMS després de redactar a tota velocitat un missatge de 160 caràcters en tan sol 34,65 segons.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live