17_enquesta_,navegantesL’Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación (AIMC), dedicada als estudis d’audiència a Espanya, entre ells el famós Estudi General de Mitjans (EGM), ha publicat els resultats de la 17a. edició de la seva macroenquesta Navegantes en la red que analitza els hàbits d’ús de les noves tecnologies entre els internautes espanyols.

Entre les conclusions obtingudes després d’entrevistar 20.900 usuaris d’Internet destaquen el creixement del consum de televisió a través dels smartphones i les tauletes amb un 40% dels enquestats.

D’aquests un 38% disposen d’una aplicació al seu smartphone o tauleta per a veure la televisió, principalment les apps de les mateixes cadenes de televisió i fan servir habitualment el telèfon mòbil per fer comentaris a les xarxes socials en horari de prime time televisiu.

Sobre la lectura de diaris, han canviat els hàbits i ara un 42% dels enquestats només consulta les versions digitals i ho fan preferentment en ordinadors de sobretaula o portàtils.

Pel que fa a dispositius per connectar-se a la xarxa, els smartphones continuen sent els preferits amb un 91,8% dels enquestats mentre que l’any 2009 tan sols ho feia un 32,7%.
Els usuaris principalment els fan servir per consultar el correu electrònic amb un 88,8%, la missatgeria instantània amb un 82,9% i les xarxes socials amb un 71,2%.

D’altra banda, l’ús de les tauletes també s’ha incrementat i la fan servir un 54,7% dels enquestats, un 14% més que fa tres anys.

Per la seva part, l’ús de la televisió per a connectar-se a la xarxa també va en augment i principalment es fa servir per a veure programes a la carta

Respecte a l’ús de les xarxes socials, hi ha un estancament després d’anys de creixement sostingut. La principal xarxa social consultada pels internautes és Facebook amb un 88,8%, Twitter és la segona amb un 47%. Augmenten Linkedin amb un 29% i Instagram amb un 26,5%.

Entre els problemes que detecten els enquestats destaca l’augment de publicitat a la xarxa, els problemes de velocitat i els preus de les tarifes. D’altra banda, també desperta preocupació la privacitat i la vigilància que puguin fer empreses i governs de les nostres comunicacions.

També ha augmentat la compra electrònica entre els enquestats; tres de cada quatre han realitzat una compra electrònica en el darrer mes. A més Internet s’ha convertit en el lloc on buscar opinions abans de decidir-se a fer una compra.

Quant al sistema operatiu que fan servir per navegar pràcticament la meitat fan servir Google Chrome i el sistema operatiu Windows 7, mentre que Android domina en els smartphones amb un 77,7%.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live