deteccio_cencerUn grup d’investigadors de l’Hospital General de Massachusetts ha desenvolupat un aparell que es connecta a un smartphone per detectar el càncer.

Aquest dispositiu a més té un cost molt reduït, tan sols 1,7 € i pot analitzar biòpsies com ara la del coll de l’úter o mostres de sang, orina o saliva.

El seu funcionament fa servir una càmera d’alta resolució i un llum LED per a dur a terme una anàlisi d’imatge amb les mostres per detectar els diferents tipus de càncer. La mostra es barreja amb unes micro perles marcades amb anticossos específics. Aquesta barreja es posa en un portaobjectes que s’insereix en un mòdul que pot acollar-se a la càmera d’un smartphone.

Un LED en la part posterior del mòdul il·lumina la mostra del portaobjectes i la lent n’augmenta la mida de la imatge que és capturada per la càmera del mòbil.

Per a fer les proves es va fer servir un iPhone 4S que disposa d’una càmera de 8 megapíxels.

Les perles agrupades al voltant d’una cèl·lula alteren la forma en què la llum es dispersa per la mostra i produeixen patrons de difracció característics si s’agrupen.

Les imatges són enviades a través del telèfon a centres que disposen de servidors que les analitzen i retornen els resultats en menys d’una hora.

El sistema està pensat per a països amb pocs recursos o àrees rurals allunyades de centres mèdics amb recursos.

De moment s’ha provat en la detecció de càncer d’úter i d’altres pacients amb càncer limfàtic i també ha estat capaç de detectar l’ADN del virus del papil·loma humà responsable de diversos tipus de càncer.

D’altra banda, les possibilitats d’aquest dispositiu també el poden fer útil alhora de detectar gluten en el menjar en el cas dels celíacs.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live