La Universitat de Barcelona (UB)  ha posat en funcionament una cova de realitat virtual que entre d’altres pot tenir aplicacions mèdiques en camps com la psicologia per al tractament de les fòbies.

La cova virtual és una mena d’habitació en la qual diverses de les seves superfícies (parets, sòl i de vegades també sostre) són pantalles de projecció. Cadascuna d’elles està controlada per un projector amb el qual s’aconsegueix l’efecte de estereoscòpia que permet crear una realitat tridimensional i sensació de profunditat.

Cova de realitat virtualAquesta tècnica s’utilitza per crear entorns que permetin als psicòlegs tractar situacions quotidianes que causen malestar a una persona determinada ( parlar en públic, por a les alçades, etc)  dins de la ‘cova’ i estudiar així com aquesta es comporta, com reacciona per, posteriorment, fer un tractament. El pacient que entra en aquesta cova se sent immers, ajudat per unes ulleres especials, en un escenari que interpreta com a real. D’aquesta manera pot experimentar, dins d’un entorn controlat, situacions que viu amb ansietat en el context social.

La ment de l’individu interpreta de manera que està en un entorn real, encara que no sigui així, que aquest experimenta sensacions similars a les que sentiria en una situació veritable. En el tractament de la por a les altures, per exemple, el pacient sent la suor freda típic quan, a través de la cavi, puja a gran alçada amb un ascensor virtual. Fins i tot experimenta els pessigolleig típics quan l’aparell baixa fins al terra a una velocitat considerable.

De moment aquests tractaments son experimentals i es creu que el tractament de fòbies a través de la realitat virtual serà una realitat en els propers dos anys.

Via La Vanguardia

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live