Berkeley labCientífics del Departament d’Energia del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley,  als EUA, han desenvolupat un mètode per generar energia utilitzant virus inofensius, que converteixen l’energia mecànica en electricitat. Els investigadors han publicat el seu estudi a la revista Nature Nanotechnology.

Els científics van provar el seu enfocament creant un generador que produeix el corrent necessari per operar una petita pantalla de cristall líquid, que funciona prement amb un dit un elèctrode de la mida d’un segell de correus, revestit amb virus especialment dissenyats- que converteixen la força aplicada amb el dit, en càrrega elèctrica.

Aquest generador és el primer a produir electricitat mitjançant l’aprofitament de les propietats piezoelèctriques d’un material biològic- la piezoelectricitat és l’acumulació de càrrega en un sòlid, en resposta a la tensió mecànica.

Aquest mètode podria donar lloc a petits dispositius que acumulessin  energia elèctrica, a partir de les vibracions de les tasques quotidianes com ara tancar una porta, o pujar escales. A més, també planteja una forma més senzilla de crear dispositius microelectrònics.

‘Cal més investigació, però el nostre treball és un primer pas cap al desenvolupament de generadors d’energia personals, per al seu ús en nano – dispositius, i altres mecanismes basats en l’electrònica de virus’, explica Seung-wuk Lee, científic de la Universitat de Berkeley, i professor de Bioenginyeria.

L’efecte piezoelèctric va ser descobert el 1880 i, des d’aleshores, ha estat observat en vidres, ceràmica, ossos, proteïnes i ADN. També s’ha posat en ús: els encenedors dels cigarrets elèctrics i els microscopis de sonda, per exemple, no podrien funcionar sense ell. No obstant això, els materials utilitzats per fabricar dispositius piezoelèctrics són tòxics, el que limita l’ús generalitzat d’aquesta tecnologia.

Ara amb la utilització de virus aquest problema queda resolt ja que només ataca els bacteris, son  benignes per a les persones i, en ser un virus, es reprodueix per milions en qüestió d’hores, proporcionant un subministrament constant. A més, aquest virus és fàcil de manipular genèticament. Amb aquest descobriment es dona un primer pas per crear materials piezoelèctrics a gran escala basats en virus que podrien oferir una ruta senzilla cap a la microelectrònica del futur.

Comparteix
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • MySpace
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Live